Robert Mugabe, întâiul prim-ministru și al doilea președinte din istoria statului independent Zimbabwe, care a trecut de-a lungul cariere politice de la mantaua eliberatorului la cea a unui dictator și a condus spre declin una dintre cele mai prospere țări din Africa, a murit vineri la vârsta 95 de ani.

Potrivit anunțului făcut de familie, Mugabe a murit după o luptă cu probleme de sănătate.

Robert Mugabe a murit în Singapore, unde a fost de mai multe ori la tratatament în ultimii ani, a declarat Reuters o sursă care cunoaștea situația fostului lider african.

Mugabe a fost dat jos de la putere după o lovitură de stat militară în noiembrie 2017, după ce a condus Zimbabwe timp de trei decenii. El a fost premier al țării între 1980 și 1987, iar apoi, până în 2017, președinte.

Moartea sa a fost anunțată de succesorul său, președintele Emmerson Mnangagwa.

”Cu cea mai mare tristețe anunț trecerea în neființă a părintelui fondator și a fostului președinte al Zimbabwe, Cde Robert Mugabe”, a scris el pe vineri pe Twitter, folosind abrevierea ”tovarăș”.

”Mugabe a fost o imagine a eliberării, un pan-africanist care și-a dedicat viața pentru emanciparea și împuternicirea poporului său. Contribuția sa la istoria națiunii și continentului nostru nu va fi niciodată uitată”, a continuat actualul președinte.

Potrivit BBC, Mugabe din cauza problemelor sale de sănătate într-un spital din Singapore, unde era internat încă din luna aprilie.

Robert Mugabe a fost înlăturat de la putere în noiembrie 2017 printr-o lovitură militară, punând capăt celor trei decenii la putere.

El a câștigat primele alegeri din Zimbabwe după dobândirea independenței, devenind prim-ministru în 1980. În 1987, a desființat această funcție, devenind președinte.

Primii ani la conducere ai lui Mugabe au fost lăudați pentru extinderea accesului la sănătate și educație pentru majoritatea populației. Dar controversatul său program de reformă funciară a stârnit o prăbușire economică, iar ultimii săi ani la putere au fost marcați de abuzuri de drepturi și corupție.

Robert Mugabe s-a născut la 21 februarie 1924 în ceea ce atunci era statul numit Rhodesia. S-a aflat la închisoare pentru mai mult de un deceniu, fără a-i fi organizat un proces în acest sens, din cauza criticilor aduse guvernului din Rhodesia în 1964.

În 1973, când încă se afla în închisoare, el a fost ales președinte al ZANU (Uniunea Națională Africană din Zimbabwe), fiind membru fondator al acesteia.

mai mult la :  www.hotnews.ro   si la  www.caleaeuropeana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here